In de kleuterklas
Hier licht ik in het kort activiteiten toe die ik in mijn kleuterklas heb uitgevoerd. Hopelijk vinden jullie het interessant!
Een muzikaal spel
Muziek
Vanuit een opdracht van school moesten we een muzikaal spel ontwikkelen. Je mocht dit helemaal zelf ontwerpen maar je mocht ook een bestaand spel nemen en dit muzikaal maken.
Toevallig kreeg ik het spel Jungle Speed in mijn handen en bedacht me dat dit uiteraard wel muzikaal gemaakt kon worden.
De kleuters moesten om de beurt een kaartje omdraaien en dan bekwamen ze een instrument die ze moesten vinden door naar de radio te luisteren. Wanneer ze het geluid op het kaartje hoorde moesten ze zo snel mogelijk naar de totem grijpen.
De geluiden die ik gebruikte liet brande op een cd-rom met een aantal seconden tussen in natuurlijk (zodat het niet te snel zou gaan voor de kleuters).
Je kan dit spel ook makkelijker of moeilijker maken door instrumentenkaarten weg te halen of toe te voegen. Voor enkele (zwakkere) kleuters was dit spel nog altijd te moeilijk, ze konden het verschil niet zo goed horen tussen de geluiden en dat zorgde natuurlijk voor verdrietige gezichten. Dit heb ik opgelost door simpelweg een liedje op te zetten en deze op pauze af en toe te zetten.
De kleuters moesten dus de totem grijpen wanneer de muziek stopte.
Als muziek in de oren
De muziekhoek
In de klas hebben we een kleine muziekhoek gemaakt. Samen hebben we er een paar prentjes opgehangen om het wat gezellig te maken. Maar dat mocht natuurlijk niet te lang duren want ze wilden liever spelen met de instrumenten.
Dit spel vonden ze erg leuk.
Aan de hand van de gekleurde bolletjes en de partituur konden de kleuters zelf een liedje schrijven. De bolletjes legden ze op willekeurige volgorde en wanneer ze klaar waren mochten ze met hun instrument eens luisteren hoe hun liedje nu precies klonk.
Sommige kleuters vonden het soms toch niet zo super en probeerden dan opnieuw een mooier liedje te maken.
Hier hebben de kleuter vele momenten gezeten, het was echt een topactiviteit.
Theater door kleuters
De kinderen van mijn klas waren erg onder de indruk van het theater die ze laatst zijn gaan bekijken. Ze vroegen mij hoe mensen nu precies zo een theater maakten. Enkel door uitleg en filmpjes kon ik de kinderen hun dorst helemaal niet lessen. En jawel hoor, de volgende dag begonnen we met ons eigen theater te maken.
Aan de hand van een Komop-verhaal maakten we een script met prenten. Zo konden we ook beginnen om ons decor te maken.
Omdat de acteurs ook vaak hun theaterstuk moeten inoefen deden wij dit natuurlij ook. Aan de hand van het verhaal geregeld nog eens te vertellen of te laten vertellen maar ook door met dramawerkvormen aan de slag te gaan in onze theaterhoek. Zo hebben we de rollen van de personages ingeoefend door een objectenspel te doen, ook aan de hand van tableaux vivant hebben we ons theater ingeoefend maar vooral met de werkvorm vertelpantomime hebben we veel gewerkt. Ik was de verteler van het verhaal en de kleuters deden dan exact wat dat ik zei op dat moment. Enkele sterke kinderen konden zelfs al de teksten mee vooruit zeggen.
Verder hebben we ook onze kostuums gemaakt uit duurzaam materiaal.
En het belangrijkste was natuurlijk: het optreden! We hebben voor elkaar het theaterstuk opgedragen en ook voor de twee klasleerkrachten en ook andere leerkrachten kwamen eens kijken wat de kleuters nu precies gemaakt hadden
Nieuwsgierig naar het verhaal wat de kleuters speelden? Dan zal ik het hieronder kort even meedelen!
Er was eens een mannetje die buiten aan het wandelen was. Plots kwam het mannetje een cadeau tegen. Hij scheurde het open en zag dat het een schatkist was. Hij deed de schatkist open en er zaten een heleboel chocolade punten in. Net toen het mannetje er in eentje wilden bijten hoorde je luide voetstappen. BAM... BAM ... BAM! Het is een reus, en niet zomaar een reus, het is een gemene reus! De reus stal alle munten van het mannetje en begon ze zelf op te smikkelen. Dat had het hert gezien en hij kwam snel ter hulp schieten. De hert beet de gemene reus in zijn dikke teen. Daarvan viel de reus dood neer. Maar de reus was op de chocolademunten gevallen en hij was veel te zwaar om op te heffen. Maar goed dat de stofzuiger in de beurt was en die stofzuigde de reus helemaal weg. Zo leefde het mannetje en het hert nog lang en gelukkig met de chocolade munten.
Verwerkingsactiviteit: toettie froettie
Media: stop-motion
In de theatervoorstelling reisde mannetje Pomme naar Spanje. En daarvoor gebruikte hij veel vervoersmiddelen.
Ik liet de kleuters met blokken verschillende vervoersmiddelen maken. Ze maakten uiteindelijk een vliegtuig (links), een boot (midden) en een trein (rechts).
Toen deze eindelijk waren ontworpen was de dag alweer bijna om. Jammer genoeg hadden we de volgende dag geen les en konden we hier ook niet aan werken. En toen de school terug begon was het tijd voor een moederdagscadeau te maken. Helaas pindakaas zeggen we dan maar! Dit zou vast een superactiviteit zijn geweest, maar helaas hadden de kinderen ook andere prioriteiten.
Voor als je niet weet wat een stop-motion filmpje is zal ik een filmpje posten als een voorbeeld. Veel kijkplezier!
Verwerkingsactiviteit: toettie froettie
Beeld: ketting maken
Dit was een activiteit die ik eigenlijk de dag zelf nog heb verzonnen in de klas.
Ik was aan het terugdenken aan de theatervoorstelling en herrinnerde me ineens dat Rozemarijn haar moeder op een gegeven moment naspeelden en wanneer ze in die rol kroop droeg ze een ketting van knoflook.
Dit kon ik natuurlijk niet met de kleuters maken, en resten groente en fruit afval gebruiken zag ik ook niet zitten.
Dus toen kwam ik met het idee om op vilt gedroogde groenten (witte bonen, mais, erwten en koffiebonen) te kleven. Dit te laten drogen en er achteraf een touw aan te hangen om het over de nek te kunnen hangen.
Dit is misschien niet een van de 'mooiste' werkjes, maar gelukkig gaat het daar bij creativiteit helemaal niet om!
Omdat ik niet wilde dat de kleuter maar 'gewoon wat' zouden plakken. Tekende ik met een watervaste stift lijntjes of kronkels op het vilt. Op deze lijntjes moesten ze met een donkere kleur (met de koffiebonen) werken. De rest mochten ze invullen zoals ze het zelf wilden.
Verwerkingsactiviteit vanuit theater: Toettie Froetti
Drama: poppenspel
Omdat de onderstaand activiteit erg aansloeg bij de kinderen ben ik opzoek gegaan naar een oude poppenkast. Hier heb ik de kleuters verschillende momenten laten naspelen die voorkwamen in de theatervoorstelling tussen Mannetje Pomme en Mandarijntje.
Al snel lieten de kinderen hun speelgoed liggen in de hoekjes en kwamen ze eens over de kasten heen gluren wat we precies aan het doen waren. En Voila... Daar hadden onze poppenspelers ineens weer een immens publiek.
Omdat iedereen aan de beurt wilde komen hebben we maar een beurtensyteem gedaan op dit moment.
Om het achteraf nog interessant te houden voegde ik ook andere fruitsoorten en groente soorten doe die helemaal niet in het verhaal voorkwamen. Zo konden de kleuters een verhaal maken helemaal van het begin.
Opmerking: In de voorstelling waren de ogen gemaakt uit punaises. Maar omdat ik dit toch maar gevaarlijk vond besloot ik ze er gewoon met een stift op te tekenen.
Verwerkingsactiviteit vanuit theater: Toettie Froetti
Drama met objecten
Mannetje Pomme kwam op bezoek in onze klas!!! Maar.. hij heeft precies nog meer bezoek meegenomen. Mannetje Pomme bracht allemaal appelvriendjes mee naar de klas. Mannetje Pomme vertelde allemaal verhalen die hij nog had meegemaakt. Wij beelden die verhalen uit met onze eigen appeltjes.
Op deze manier kon je aan verschillende dramawerkvormen werken zoals jabbertalk (de appels tegen elkaar laten praten in een onverstaanbaar taaltje) en ook aan vertelpantomime kon je hier werken. Je vertelt een kort verhaaltje over iets wat de appel had meegemaakt en de kleuters beelden dit uit met hun appel. Zo heb je ook een vorm van poppenspel er in verwerkt.
Opmerking: In de voorstelling waren de ogen gemaakt uit punaises. Maar omdat ik dit toch maar gevaarlijk vond besloot ik ze er gewoon met een stift op te tekenen.
Verwerkingsactiviteiten vanuit theater: toettie froettie
Fruitpoppen
Met de klas zijn we samen naar de theatervoorstelling 'Toettie Froetti' gaan kijken. Omdat we tijdens deze voorstelling veel mooie beelden hebben gezien, besloot ik hier een paar activiteiten aan te koppelen.
In de voorstelling kwamen er verschillende personages voor zoals mannetje pomme, Mandarijntje, een raaf gemaakt uit een wortel, een muis gemaakt uit een radijs,....
Dat kunnen wij natuurlijk ook maken!
Samen hebben we een egeltje gemaakt aan de hand van een peer en druiven. De peer maakte ik erg spits om de neus voor te stellen van het dier (het stokje eraan vonden de kleuters erg leuk dus dan lie tik ze maar hangen natuurlijk). de kleuters prikten tandenstokers door de peer en deden hier dan druifjes aan vas om de stekels te symboliseren. De ogen van het beestje zijn gemaakt uit twee donkere koffiebonen.
Met de klas naar theater
Toettie Froettie van Productiehuis Valentijn

Deze week zijn we met onze klas richting het Cultureel centrum getrokken om naar een iet wat speciale voorstelling te gaan kijken.
Het verhaal gaat over Rozemarijn die moet letten op de groentenwinkel van haar vader en moeder wanneer zij in Spanje zitten. Terwijl ze wacht op klanten vertelt ze aan de kinderen wat voor leuke verhaaltjes ze vroeger verzon met haar zus in de groentenwinkel. Hierbij maakte ze altijd poppen uit de groenten en het fruit.
Zo laat Rozemarijn ons kennis maken met een goede vriend. Mannetje Pomme. Rozemarijn vertelde ons over het leven van Mannetje Pomme.
Maar daar ga ik lekker niets over vertellen. Daar moet je maar zelf achter komen ;)
In de ruimte met Axel
Bewegingles: de ruimtewandeling
We konden het allemaal niet zo heel goed zien dus vertrokken we met onze space-shuttle naar de ruimte!
We reisden met onze space-shuttle zo snel als we konden naar de ruimte. Toen we in de ruimte waren gebeurde er wel iets heel geks. We begonnen te zweven want er is geen zwaartekracht in de ruimte! Daar besloten we om op de maan te gaan landen. Dat deden we heel rustig want we wilden onze space-shuttle niet stuk maken.
We trokken ons ruimtepak aan en zijn gaan exploreren op de maan. Op de maan vonden we allemaal grote en kleine maanstenen. Wanneer we die wilde oprapen ging dat soms niet zo heel goed want ze waren heel erg zwaar. We verzamelden een heleboel maanstenen en trokken toen terug naar onze space-shuttle. Toen we daar aankwamen hadden we reuzeveel honger! We besloten om wat te eten maar ons eten zweefde de heletijd weg. We moesten dus de heletijd achter ons eten aanzweven!
Toen we eindelijk gegeten hadden zijn we in onze ruimte-slaapzak gekropen en droomden we over de fijne dat die we hebben gehad in de ruimte.
Foto's volgen nog.